Severní Evropa, Fjordy

Severní Evropa, Fjordy

Norské fjordy

PLAVBY V TÉTO DESTINACI


Severní Evropa Cesta (nejen) za tajuplnou polární září Severní Evropa má své nezaměnitelné kouzlo a plavba k jejím břehům je neopakovatelným dobrodružstvím. Každý den, ba každá hodina přináší jedinečnou podívanou a opravdu úžasné zážitky. Rozmanitost všech zdejších zemí, krása severské přírody, působivost dávných pamětihodností, svéráz zdejších lidí i výjimečnost jejich kultury a tradičních zvyků... to vše spoluvytváří pestrou směsici vjemů, která vás naprosto uchvátí.

A co teprve polární záře! Ta se nedá popsat, ta se musí vidět na vlastní oči. Nebudete chtít věřit, že takovou nádheru i všechno výše zmíněné nabízí náš domovský kontinent, naše stará dobrá Evropu.

Téměř každá zastávka na naší plavbě vás přivede do jiného státu. A to nejlepší je, že nástupní přístavy jsou velmi dobře dostupné z České republiky.

Nejčastěji se vyplouvá z německého Kielu, Hamburku nebo Warnemunde, dále pak z dánské Kodaně a z nizozemského Amsterodamu.

Mezi nejoblíbenější destinace patří Norské fjordy nebo ruský Petrohrad. Plavby se obvykle konají v jarních a letních měsících, kdy je počasí nejpříznivější.

Norské fjordy Fjord je jedním z výrazných pozůstatků dob ledových. Jedná se o úzký mořský záliv, dlouhý i několik desítek či stovek kilometrů, který vznikl tlakem postupujících ledovců a prohloubením říčních údolí. Když ledovec roztál, nahrnula se na jeho místo mořská voda. Plavba po Norských fjordech vám odhalí tisíce úžasných vodopádů, nedotčenou přírodu, divukrásné hory a lesy.


Petrohrad Je s více než pěti miliony obyvatel druhou největší metropolí Ruska. Přes 200 let byl hlavním městem impéria. Dodnes tu můžeme obdivovat hrdé carské paláce, pravoslavné chrámy nebo úžasné vodní kanály protínající centrum. Petrohrad se řadí k nejkrásnějším městům světa. Plavíme se sem zpravidla v jarních a letních termínech. Vyplouváme nejčastěji z Německa a plavby trvají 7 – 11 nocí. Cestou do Petrohradu navštívíte i jiná severská města, jako je dánská Kodaň, švédský Stockholm, estonský Tallinn nebo finské Helsinky.

Špicberky  Jsou jediný ostrov v souostroví Svalbard v severním Norsku, který je trvale obydlený. Nachází se na území tří moří - Severního ledového oceánu, Norského moře a Grónského moře. Ostrov je obydlen od 19. století, kdy těžba uhlí přivedla první osadníky do této oblasti. 

Zde je několik věcí, které byste měli mít na paměti před návštěvou Špicberk / Svalbard

Divoká zvěř
Pokud navštívíte Špicberky, můžete se těšit na setkání s volně žijícími zvířaty. Jedněmi ze savců žijících na pevnině, jsou sobi a polární liška, oba tyto druhy pravděpodobně uvidíte často během své návštěvy zde. Je fascinující sledovat tato zvířata v jejich přirozeném prostředí, ale rozhodně z bezpečné vzdálenosti. Určitě si nezapomeňte s sebou vzít fotoaparát pro zaznamenání těchto nezapomenutelných setkání.

Špicberky nabízí také nepřeberné množství živočichů žijících ve vodě: tuleně, mrože, velryby, plejtváky, běluhy a spousty dalších jedinečných druhů. Dále se zde setkáte s mnoha druhy ptactva, které se zde vyskytují v několika tisícových hejnech.

Špicberky a lední medvěd
Špicberky / Svalbard je oblast, kde lední medvědi žijí opravdu ve velkém počtu. Jsou častěji k vidění na méně obydlených ostrovech souostroví Svalbard, určitě je můžete zahlédnout také na Špicberkách. Tato majestátní zvířata jsou přirozeně zvědavá, nezajímají se ani tak o lidi, jako o potravu, proto mohou být i velmi nebezpeční. Pro vaši bezpečnost doporučujeme znalého místního průvodce, který ví, jak se správně chovat při setkání s ledním medvědem,  který je vybaven zbraní a potřebnými zkušenostmi.

14 faktů, které jste o ledních medvědech možná nevěděli
Africká džungle má lva, Arktida má ledního medvěda. Toto divoké, ale nádherné, ale nebezpečné zvíře dominuje ledové divočině na vrcholu potravinového řetězce. Pokud mají návštěvníci štěstí, narazí na ledního medvěda při plavbě do Arktidy.  

  1. Nejdelší zaznamenaná uplavaná trasa ledního medvěda je 426 mil za devět dní. To odpovídá vzdálenosti mezi Washingtonem DC a Bostonem. Během plavání ztratila samice medvěda 22 procent své tělesné hmotnosti. 
  2. Latinský název pro lední medvědy je "ursus maritimus", což znamená medvěd. V inuitské mytologii se lední medvěd nazývá Pihoqahiak, "někdy putující".
  3. Když mluvíme o překladech z různých jazyků, jsou poměrně zajímavé. Pro ukázku zde uvádíme např. Pán Arktidy, Starý muž v kožešinovém plášti. 
  4. Samice ledního medvěda rodí dvě mláďata, která zůstávají s matkou více než dva roky, dokud neumí lovit a přežijí sama. Samec se samicí mláďata nevychovává.
  5. Průměrná samice má hmotnost asi 570 liber. Nicméně, když čeká mláďata, může dosáhnout váhy i 1100 liber. Plně dospělý samec váží asi 1 000 liber. 
  6. Průměrný medvěd žijící ve volné přírodě se dožívá 15 až 18 let. 
  7. Polární medvědi jsou nejvíce ohroženi klimatickými změnami, přičemž jim země doslova taje pod jejich tlapami.  
  8. Tuleni tvoří většinu stravy ledního medvěda.
  9. Je to největší suchozemský dravec a největší ze všech druhů medvědů.
  10. Jejich tlustá srst tvoří vrstvu až čtyři centimetry. Pod bílou kožešinou, která tvoří kamufláž, mají lední medvědi černou pokožku, aby lépe vstřebávali sluneční teplo. 
  11. Ačkoli se většina ledních medvědů narodí na zemi, tráví většinu času na moři. 
  12. Lední medvědi jsou jediný druh medvěda považovaný za mořské zvíře. 
  13. Zatímco lední medvědi vypadají přitažlivě, jsou to intenzivní dravci, kteří se zřídka obávají lidí, což může způsobit problémy a nebezpečí.
  14. Tito polární králové nemají žádné přirozené nepřátele. 

 Nabídka plaveb - Špicberky ZDE.



Přístavy v této destivaci:

Odebírat akční nabídky